Wednesday, October 1, 2008 - 0 comments

Barakah

Just now I did have a chit-chat with my aunt....There are so many thing we disscuss at but the this topic really open my eyes...'BARAKAH'

" Nak tau macam mana nak dapat barakah? pernah tak anda terfikir setiap kali kita buat ssuatu perkara 2 tak kisah la baik ke buruk ke,pernah x kita terpikirkan tentang ALLAH?Let me give u an example...

Suatu hari, bayangkan kita baru je balik dari kerja, dah la bulan puasa pulak 2, tiba- tiba, masuk je rumah,koko( kucing kesayangan kita) dok gi kejar kite,itu boleh terime lagi...masuk2 dapur, ingat nak gi sediakan makanan untuk berbuka, tercium satu bau, nak kate bau makanan basi, ni bulan puasa ni, dah la tinggal sorang2...sape lak pulak yang makan..dok tengah2 cari punca bau,ternampaklah setompok najis( koko punye la 2) btul2 dpan bilik air..ape lagi habislah kucing tu dileternya,

"penat2 orang bela, berak dalam rumah la pulak die ni..!"sampaikan makanan friskis yang dok kite bagi tu pun jadi mangsa.."ni mesti sebab die makan friskis banyak sgt ni,menyesal lak belikan die friskis"

senang kate mengamuk sakanlah...

Tapi pernah tak kite terpikir, sape yang ciptakan kucing tu dan sape yang mengilhamkan kucing tu supaya membuang najis kat depan bilik air tu..hakikatnya walaupun benda tu benda yang menjijikkan,tapi kadang- kadang kite x sedar yang benda kecil macm 2 la yang membuatkan kite kdg2 tak sedar yang kite sbenarnya marahkan ALLAH..Sebab ALLAH lah pencipta kucing..

pernah tak kite terpikir sekali kite membersihkan najis tu pun dah kira satu kebajikan seperti mana pada zaman Rasulullah apabila terdapat seorang hamba yang membuang najis di dalam masjid, tapi Rasul dengan sabar membersihkannya tanpa mengeluarkan maki hamun...itu dengan manusia, jadi sedangkan Rasul pun beradab dengan manusia, apatah lagi dengan binatang yang tidak mempunyai akal..adakah patut ia dipersalahkan

Tepuk dada tanya iman..sebenarnye dah out of topic ni tak pe lah...

Back to the barakah thing,

Sebenarnya setiap perkara yang kite buat boleh jadi barakah jika semuanya kita niatkan kerana ALLAH..makan,barakah.berjalan, barakah, pergi rehlah pun boleh dapat barakah..rahsianya, setiap apa yang kita lihat, pegang,rasa, lihat, hidu semuanya mestilah dimulakan dengan Kalimah ALLAH,Bismillah...barulah setiap pekerjaan kite akan jadi sempurna..


"Wheresoever you may be, death will overtake you even if you are in fortresses built up strong and high!" And if some good reaches them, they say, "This is from Allah," but if some evil befalls them, they say, "This is from you (O Muhammad )." Say: "All things are from Allah," so what is wrong with these people that they fail to understand any word?
79. Whatever of good reaches you, is from Allah, but whatever of evil befalls you, is from yourself. And We have sent you (O Muhammad ) as a Messenger to mankind, and Allah is Sufficient as a Witness.
-Surah An-Nisa-
78-79



0 comments: